• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Γκρειπφρουτ
PDF Εκτύπωση E-mail

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο. Η καταγωγή του είναι από τη Τζαμάικα ενώ καλλιέργειες υπήρχαν στα νησιά Μπαρμπάντος το 1750. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα ή γυαλιστερά φύλλα. Ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει και στο μέγεθος είναι μεγαλύτερος από αυτόν του πορτοκαλιού. Πάντως το μέγεθος του ποικίλει ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες καλλιέργειας. Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή.

Το γκρέιπφρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , και είναι 3ο μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων. Είναι πολύ καλό στη μείωση της χοληστερίνης και στο κάψιμο του περιττού λίπους γι αυτό και χορηγείται σε πολλές δίαιτες.

  • Ποικιλίες: Η κυριότερη ποικιλία είναι η κίτρινη άσπερμη Μαρς Σίντλες και μετά ακολουθούν η Πινκ Μαρς με τη ροζ σάρκα, η πολύσπερμη Φόστερ και η άσπερμη ποικιλία Τόμπσον.

Οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή γκρέιπφρουτ στον κόσμο , ακολουθούν η Κούβα , η Νότια Αφρική και το Ισραήλ.

Ωρίμανση: Νοέμβριος
Εποχή συγκομιδής: Ιανουάριος

  • Μέσο Μέγεθος καρπού: 180 γρ
  • Θερμιδική Αξία: Ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ έχει περίπου 70 θερμίδες

Το γκρέιπφρουτ βοηθά αυτούς που θέλουν να χάσουν περιττά κιλά. Επίσης έχει δράσεις εναντίον του διαβήτη, της ουλίτιδας και του έλκους στο στομάχι. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για απώλεια των δοντιών

Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην απώλεια βάρους επειδή πολύ πιθανόν, μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Η μείωση της ινσουλίνης στο αίμα, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την όρεξη. Αντίθετα οι ψηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, επιδρούν στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον υποθάλαμο και αυξάνουν την όρεξη.

Η σχέση κατανάλωσης γκρέιπφρουτ από τη μια και απώλειας βάρους με μείωση της ινσουλίνης στο αίμα από την άλλη προέκυψε από έρευνα σε 100 παχύσαρκους. Τα άτομα που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά ενώ μερικοί είχαν χάσει και μέχρι 4,5 κιλά.

Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από Πολωνούς επιστήμονες, έδειξε ότι το απόσταγμα από το γκρέιπφρουτ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ίαση του έλκους του στομαχιού. Το απόσταγμα από σπόρους του γκρέιπφρουτ, έχει επιπρόσθετα αντιβακτηριδιακές ιδιότητες γεγονός που συμβάλλει στην ίαση του έλκους του στομαχιού.