Το γκρέιπφρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο. Η καταγωγή του είναι από τη Τζαμάικα ενώ καλλιέργειες υπήρχαν στα νησιά Μπαρμπάντος το 1750. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα ή γυαλιστερά φύλλα. Ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει και στο μέγεθος είναι μεγαλύτερος από αυτόν του πορτοκαλιού. Πάντως το μέγεθος του ποικίλει ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες καλλιέργειας. Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή.
Το γκρέιπφρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , και είναι 3ο μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων. Είναι πολύ καλό στη μείωση της χοληστερίνης και στο κάψιμο του περιττού λίπους γι αυτό και χορηγείται σε πολλές δίαιτες.
- Ποικιλίες: Η κυριότερη ποικιλία είναι η κίτρινη άσπερμη Μαρς Σίντλες και μετά ακολουθούν η Πινκ Μαρς με τη ροζ σάρκα, η πολύσπερμη Φόστερ και η άσπερμη ποικιλία Τόμπσον.
Οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή γκρέιπφρουτ στον κόσμο , ακολουθούν η Κούβα , η Νότια Αφρική και το Ισραήλ.
Ωρίμανση: Νοέμβριος Εποχή συγκομιδής: Ιανουάριος
- Μέσο Μέγεθος καρπού: 180 γρ
- Θερμιδική Αξία: Ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ έχει περίπου 70 θερμίδες
Το γκρέιπφρουτ βοηθά αυτούς που θέλουν να χάσουν περιττά κιλά. Επίσης έχει δράσεις εναντίον του διαβήτη, της ουλίτιδας και του έλκους στο στομάχι. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για απώλεια των δοντιών
Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην απώλεια βάρους επειδή πολύ πιθανόν, μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Η μείωση της ινσουλίνης στο αίμα, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την όρεξη. Αντίθετα οι ψηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, επιδρούν στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον υποθάλαμο και αυξάνουν την όρεξη.
Η σχέση κατανάλωσης γκρέιπφρουτ από τη μια και απώλειας βάρους με μείωση της ινσουλίνης στο αίμα από την άλλη προέκυψε από έρευνα σε 100 παχύσαρκους. Τα άτομα που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά ενώ μερικοί είχαν χάσει και μέχρι 4,5 κιλά.
Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από Πολωνούς επιστήμονες, έδειξε ότι το απόσταγμα από το γκρέιπφρουτ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ίαση του έλκους του στομαχιού. Το απόσταγμα από σπόρους του γκρέιπφρουτ, έχει επιπρόσθετα αντιβακτηριδιακές ιδιότητες γεγονός που συμβάλλει στην ίαση του έλκους του στομαχιού.
|