Υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες που κανουν πορτοκαλια!
Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σανγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.
Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποια αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.
Ωρίμανση: Νοέμβριος-Δεκέμβριος Εποχή συγκομιδής: Ιανουάριος
- Η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α, η Ινδία ,η Κίνα και η Ισπανία.
Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές όμως που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:
- Βαλέντσια
- Χίου
- Άρτας
- Σουλτανί του Φόδελε
- Μέρλιν
- Σαγκουίνι
Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού χάρη στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν και συγκεκριμένα χάρη στις φλαβανόνες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Μεγάλη Βρετανία σε δείγμα 70.000 νοσοκόμων που παρακολουθήθηκαν όσον αφορά τη διατροφή τους επί 14 χρόνια (τα στοιχεία προέρχονται από την αμερικανική Nurses’ Health Study η οποία αποτελεί "δεξαμενή" επεξεργασίας στοιχείων για επόμενες μελέτες). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα εσπεριδοειδή - ιδίως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ - είχαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν φρούτα.
- Θερμιδική Αξία: 1 Μέτριο Πορτοκάλι έχει 70 θερμίδες
- Βάρος: 1 Μέτριο Πορτοκάλι ζυγίζει περίπου 140 γρ.
Ένα από τα σημαντικότατης αξίας για τον παιδικό οργανισμό συστατικά, που εμπεριέχει το πορτοκάλι, είναι και το φυλλικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Το φυλλικό οξύ παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πορεία της κυτταρικής διαίρεσης και ειδικότερα στην αιμοποίηση. Επίσης, η επάρκεια σε φυλλικό οξύ, μειώνει το ρίσκο που διατρέχει η έγκυος να γεννήσει παιδί με προβλήματα νευρολογικής φύσεως, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο πορτοκάλι, αξίζει να αναφερθούμε και σε μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, που αφορά την κατανάλωσή του. Πολλοί πιστεύουν πως τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Το πορτοκάλι όμως είναι, συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης.
Το ξέρατε; Ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να δώσει σε μικρούς και μεγάλους έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη.
|