• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Βερίκοκα
PDF Εκτύπωση E-mail

Και μαγουλο... βερικοκο!

ΒερίκοκοΟι Ρωμαίοι τα έλεγαν και «χρυσόμηλα». Το βερίκοκο είναι σαρκώδες, σφαιρικό, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία. Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.

Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο. Επίσης τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ή και ως αποξηραμένο ενώ γίνεται ωραία μαρμελάδα, κομπόστα, λικέρ και χυμός.

Ωρίμανση: Ιούνιος-Ιούλιος
Εποχή συγκομιδής: Ανάλογα τη ποικιλία μπορεί να ξεκινήσουν από Μάιο μέχρι Ιούνιο-Ιούλιο

  • Ποικιλίες: Της Τίρυνθας, Της Επιδαύρου, Τα τσαουλιά της Αττικής, Τα Μπεμπέκου, Τα Διαμαντοπούλου

H Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν. Η Ελλάδα παράγει πάνω από 45.000 τόνους κατά μέσον όρο ετησίως. Το βερίκοκο φημίζεται για το ότι βοηθάει να φύγει το πρήξιμο.

  • Θερμιδική Αξία: 54 θερμίδες τα τρία βερίκοκα
  • Μέσο Μέγεθος καρπού: 35 γρ
  • Περιέχει Κάλιο που ρυθμίζει την πίεση.
  • Περιέχει Ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών.
  • Περιέχει Β-καροτένιο που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Παγκοσμίως την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν οι Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα η Καλιφόρνια, ενώ ακολουθούν το Ιράν, η Κίνα. Η Ελλάδα κατέχει την 6η Θέση στην Ευρώπη με παραγωγή μεγαλύτερη από 40.000 τόνους το χρόνο.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνες, ίνες εξαιρετικά ελαφριές και γλυκές, που έχουν την ιδιότητα να κόβουν την πείνα, ενώ ακόμα και το πιο ευαίσθητο έντερο μπορεί να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες ίνες. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά κατά της κατακράτησης υγρών. Επομένως, πείτε αντίο στο φούσκωμα. Τέλος, η χαμηλή θερμιδική του αξία, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, αναγάγουν το βερίκοκο σε έναν πολύτιμο σύμμαχο για την απώλεια κιλών, χωρίς να καταπονείται ο οργανισμός.