Και μαγουλο... βερικοκο!
Οι Ρωμαίοι τα έλεγαν και «χρυσόμηλα». Το βερίκοκο είναι σαρκώδες, σφαιρικό, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία. Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.
Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο. Επίσης τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ή και ως αποξηραμένο ενώ γίνεται ωραία μαρμελάδα, κομπόστα, λικέρ και χυμός.
Ωρίμανση: Ιούνιος-Ιούλιος Εποχή συγκομιδής: Ανάλογα τη ποικιλία μπορεί να ξεκινήσουν από Μάιο μέχρι Ιούνιο-Ιούλιο
- Ποικιλίες: Της Τίρυνθας, Της Επιδαύρου, Τα τσαουλιά της Αττικής, Τα Μπεμπέκου, Τα Διαμαντοπούλου
H Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν. Η Ελλάδα παράγει πάνω από 45.000 τόνους κατά μέσον όρο ετησίως. Το βερίκοκο φημίζεται για το ότι βοηθάει να φύγει το πρήξιμο.
- Θερμιδική Αξία: 54 θερμίδες τα τρία βερίκοκα
- Μέσο Μέγεθος καρπού: 35 γρ
- Περιέχει Κάλιο που ρυθμίζει την πίεση.
- Περιέχει Ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών.
- Περιέχει Β-καροτένιο που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Παγκοσμίως την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν οι Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα η Καλιφόρνια, ενώ ακολουθούν το Ιράν, η Κίνα. Η Ελλάδα κατέχει την 6η Θέση στην Ευρώπη με παραγωγή μεγαλύτερη από 40.000 τόνους το χρόνο.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνες, ίνες εξαιρετικά ελαφριές και γλυκές, που έχουν την ιδιότητα να κόβουν την πείνα, ενώ ακόμα και το πιο ευαίσθητο έντερο μπορεί να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες ίνες. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά κατά της κατακράτησης υγρών. Επομένως, πείτε αντίο στο φούσκωμα. Τέλος, η χαμηλή θερμιδική του αξία, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, αναγάγουν το βερίκοκο σε έναν πολύτιμο σύμμαχο για την απώλεια κιλών, χωρίς να καταπονείται ο οργανισμός.
|