Οπου ακους πολλα κερασια κρατα μικρο καλαθι
Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς. Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο. Από τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς.
Αναφορικά με τον τόπο καταγωγής του φρούτου, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
Το κεράσι ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, προάγει την αιμοποίηση, σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα σάκχαρα, που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Η περιεκτικότητά του σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.
Στην Ελλάδα, τα περίφημα γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες. Τα δε κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο «μπράντυ». Ο καρπός του φρούτου περιέχει ικανή ποσότητα καλίου και βιταμίνης Α, Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Εκτός του ότι τα κεράσια τρώγονται ως φρέσκα φρούτα, υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκισμάτων, και ως γαρνίρισμα σε διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής.
Με την ενζυματική ζύμωση των μαύρων πικρών κερασιών παίρνουμε το Kirch, το Cherry brandy και διάφορα άλλα ποτά. Τα κεράσια περιέχουν φυτοστερόλες που όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και έτσι αυξάνουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Βοηθούν τα άτομα που έχουν αναιμία αφού είναι πλούσια σε σίδηρο καθώς επίσης και τα άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής αφού οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν το αίσθημα του γλυκού χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες (1 κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες).
Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε άτομα με αρθριτικά. Περιέχουν ανθοκυανίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου σε διαβητικούς ασθενείς.
Ειναι το κερασακι στην τουρτα!
- Ποικιλίες : Πετροκέρασα (Μπακιρτσέικα), Γαλλικά, Τραγανά, Γαλανά (Κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού)
Ωρίμανση : Μάϊο Εποχή Συγομιδής: Ιούνιος – Ιούλιος
Θερμιδική Αξία: 36kcal ανα 100γρ Μέσο βάρος καρπού: 7,5 γρ
|