• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Μούσμουλα
PDF Εκτύπωση E-mail

Εικόνα ΜουσμούλωνΤο μούσμουλο είναι ο καρπός της μουσμουλιάς. Είναι στρογγυλό ή ωοειδές ανάλογα με την ποικιλία και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα. Περιέχει 1-2 μεγάλα ή 2-4 μικρότερα σπόρια, χρώματος σκούρου καφέ, τα οποία θεωρούνται μειονέκτημα γιατί αφήνουν λίγο χώρο για την σάρκα η οποία είναι γλυκόξινης γεύσης και πολύ νόστιμη. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν κάποιες ποικιλίες με πολύ μικρά σπόρια. Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο, η στρογγυλή και η μακρύκαρπη, που θεωρείται και η πιο νόστιμη. Το μούσμουλο τρώγεται νωπό ως φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. H Κίνα παράγει τα περισσότερα μούσμουλα στον κόσμο. Ακολουθούν η Ινδία και η Ιαπωνία. Στην Ελλάδα την μεγαλύτερη παραγωγή έχουμε στον νομό Κορινθίας.

Η Μουσμουλιά Θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Ωρίμανση: Απρίλης-Μάιος
Συγκομιδή: Μάιος-Ιούνιος

Θερμιδική Αξία: 44 θερμίδες / 100 γρ

Τα μούσμουλα είναι μία άριστη πηγή βιταμίνης Α - περιέχουν καροτινοειδή όπως η λουτεΐνη, η οποία ωφελεί ιδιαίτερα τα άτομα με προβλήματα στην όραση. Η βιταμίνη Α, είναι απαραίτητη για ένα όμορφο, υγιές δέρμα. Το μικρό κίτρινο φρούτο, όμως είναι πλούσιο και σε άλλα συστατικά, όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, νιασίνη, φολικό οξύ) που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα, το μαγνήσιο, ο χαλκός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. και το κάλιο που βοηθάει στον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης του αίματος.

Η σάρκα του μούσμουλου περιέχει την ουσία επικατεχίνη, ένα φλαβονοειδές της ομάδας των κατεχινών που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, ο στυφόγλυκος καρπός του μούσμουλου είναι πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε αφθονία και στους κόκκους του καφέ.

Oι πλούσιες πηκτίνες του μούσμουλου συμβάλουν στην αύξηση του περιεχομένου όγκου στο παχύ έντερο και διατηρούν την υγρασία του. Η αυξημένη κινητικότητα του εντέρου μειώνει το χρόνο διέλευσης των τροφών, απομακρύνοντας από το σώμα τοξικές, καρκινογόνες ουσίες.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα του μούσμουλου σε χοληστερόλη και σε νάτριο, το καθιστούν ιδανική τροφή για την ενίσχυση και τη διατήρηση της υγείας.