Αλωναρη με τ` αλωνια και με τα χρυσα πεπονια
Το πεπόνι, είναι ο καρπός της πεπονιάς και είναι ένα από τα πιο γλυκά και απολαυστικά φρούτα του καλοκαιριού. Ανάλογα με την ποικιλία τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή που στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι. Τα πεπόνια είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.
Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη ενώ συνολικά καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 20.000 τόνους. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία και η Τουρκία.
Ωρίμανση: Μάιος-Ιούνιος Συγκομιδή: Ιούλιος – Σεπτέμβριος
Θερμιδική Αξία: 21 θερμίδες / 100 γρ Βάρος: 2-5 κιλά
Ο Μωάμεθ το ονόμαζε "καρπό του παραδείσου", γιατί "περιέχει χίλιες ευλογίες και ελέη και θεραπεύει κάθε ασθένεια". Καθόλου απίθανο να είναι έτσι, αφού το πεπόνι έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλη διατροφική αξία συμβάλλοντας στην καλή υγεία του οργανισμού.
Το πεπόνι περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες A, B1 (θειαμίνη), B6, C, φυτικές ίνες, το ένζυμο βρομελίνη (με αντιφλεγμονώδη δράση), καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά, αδρανοποιούν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες) και συνολικά 38 φυτοχημικές ενώσεις που ευεργετούν τις βιολογικές δραστηριότητες του οργανισμού. θεωρείται διουρητικό (αποτελείται κατά 95% από νερό), αντιφλεγμονώδες, αντιπηκτικό - αντιθρομβωτικό, εν ολίγοις ένα τρόφιμο που πρέπει να κατέχει περίοπτη θέση στην καλοκαιρινή διατροφή.
Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.
Στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.
|