• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Αχλάδια
PDF Εκτύπωση E-mail

πισω εχει η αχλαδα την ουρα!

ΑχλάδιΤο αχλάδι έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι, ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, ενώ εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι τα κρυστάλλια που το βάρος του κάθε αχλαδιού είναι από 100-130 γραμμάρια και οι περίφημες κοντούλες, με μέτριου μεγέθους καρπό 60-90 γραμμάρια, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση.

Τα αχλάδια τρώγονται νωπά, γίνονται κομπόστες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και γίνονται μαρμελάδες. Η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή αχλαδιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Γαλλία η Ιαπωνία και η Κίνα. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρώπη με 140.000 τόνους ετησίως.

Ωρίμανση: Μάρτιο έως Ιούλιο
Εποχή συγκομιδής: 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου

  • Ένα μέτριο αχλάδι περιέχει 84 θερμίδες
  • Μέσο Μέγεθος Καρπού: 120 γρ
  • Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη C, Κ που είναι κρίσιμος παράγοντας για τη πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας
  • Είναι φρούτο με μηδαμινές πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις για αυτό και η κατανάλωση του ενδείκνυται ακόμα και από βρέφη!
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος.
  • Τα αχλάδια περιέχουν επίσης χαλκό, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο


Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις ενώ, το βόριο που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Έχει επίσης διαπιστωθεί, ότι τα αχλάδια, βοηθούν στη μείωση αρτηριακής πίεσης και επίσης μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού.

Τέλος, η τακτική κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ωχράς κηλίδας που είναι η κύρια αιτία της απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια χρήσιμα στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.