πισω εχει η αχλαδα την ουρα!
Το αχλάδι έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι, ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, ενώ εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι τα κρυστάλλια που το βάρος του κάθε αχλαδιού είναι από 100-130 γραμμάρια και οι περίφημες κοντούλες, με μέτριου μεγέθους καρπό 60-90 γραμμάρια, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση.
Τα αχλάδια τρώγονται νωπά, γίνονται κομπόστες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και γίνονται μαρμελάδες. Η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή αχλαδιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Γαλλία η Ιαπωνία και η Κίνα. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρώπη με 140.000 τόνους ετησίως.
Ωρίμανση: Μάρτιο έως Ιούλιο Εποχή συγκομιδής: 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου
- Ένα μέτριο αχλάδι περιέχει 84 θερμίδες
- Μέσο Μέγεθος Καρπού: 120 γρ
- Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη C, Κ που είναι κρίσιμος παράγοντας για τη πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας
- Είναι φρούτο με μηδαμινές πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις για αυτό και η κατανάλωση του ενδείκνυται ακόμα και από βρέφη!
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος.
- Τα αχλάδια περιέχουν επίσης χαλκό, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο
Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις ενώ, το βόριο που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Έχει επίσης διαπιστωθεί, ότι τα αχλάδια, βοηθούν στη μείωση αρτηριακής πίεσης και επίσης μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού.
Τέλος, η τακτική κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ωχράς κηλίδας που είναι η κύρια αιτία της απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια χρήσιμα στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
|