Τα βρηκε αγγουρια!
Η αγγουριά είναι φυτό φυλλώδες, μονοετές, με ζυγό αριθμό χρωμοσωμάτων (14). Μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγή των θερμών εποχών, αφού καλλιεργείται το καλοκαίρι στην ύπαιθρο και τον υπόλοιπο χρόνο σε θερμοκήπια, γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι γύρω στους 25 °C και η ελάχιστη στους 15 °C, δεν ανέχεται δηλαδή καθόλου το κρύο. Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη της.
Το αγγούρι είναι καρπός φυτού της ίδιας οικογένειας (Κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Ο καρπός της αγγουριάς έρπει και αναρριχάται. Επάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα φύλλα του είναι τριχωτά και έχουν μέχρι 5 λοβούς. Το αγγούρι είναι επίμηκες, κυλινδρικό, πράσινου χρώματος εξωτερικά και ελαφρύ πράσινου έως λευκού εσωτερικά. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφαιρώντας τα πάνω φύλλα ώστε να ευκολότερη η πρόσβαση στα λουλούδια.
Η προέλευση του είναι από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν πριν από 3.000 χρόνια. Επίσης ήταν γνωστό και στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στους Ρωμαίους. Στη συνέχεια διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εποχή Φύτευσης: Μάιο-Ιούλιο Εποχή Ωρίμανσης-Συγκομιδής: 40 μέρες μετά την φύτευση Θερμιδική Αξία: 1 μέτριο αγγούρι - 353 γρμ. περίπου - ισοδυναμεί με 36 θερμίδες
Στεκεται σαν αγγουρι
Τα δροσιστικά αγγούρια τρώγονται σκέτα είτε χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και για τουρσί. Είναι δε το κύριο συστατικό στο τζατζίκι. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες κρέμες ομορφιάς.
Το αγγούρι έχει λίγες βιταμίνες, κυρίως C, B1, B2 ενώ στο φλοιό υπάρχει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Α.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται διαφορετικές ποικιλίες αγγουριού. Έτσι από το γνωστό κοινό αγγούρι με το μακρύ σχήμα που πωλείται με το τεμάχιο περάσαμε σε μικρότερα αγγούρια που πωλούνται με το κιλό. Επίσης υπάρχει μία ποικιλία με πολύ μικρούς καρπούς που διατηρούνται τουρσί στο ξίδι με την ονομασία αγγουράκια.
Στην Κρήτη μια ποικιλία αγγουριού, που σπάνια βρίσκεται στις αγορές, ονομάζεται ξυλάγγουρο. Έχει σχήμα μικρού πεπονιού, ανοικτού πράσινου χρώματος και είναι εξωτερικά καλυμμένο με ελαφρύ χνούδι. Η σάρκα του είναι πιο σκληρή από του κοινού αγγουριού και είναι εξαιρετικά εύγευστη.
Η ζωη ειναι ενα αγγουρι που αλλος το τρωει και δροσιζεται και αλλος το τρωει και ζοριζεται
|