• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Φασολάκια
PDF Εκτύπωση E-mail

Φασουλι το φασουλι γεμιζει το σακουλι

Εικόνα με πράσινα φασολάκιαΤα πράσινα φασολάκια θεωρούνται ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό, κατάλληλο για τους νέους καλλιεργητές. Προτιμούν ένα σχετικά ψυχρό καιρό. Αν η θερμοκρασία ανέβει πολύ, τότε μπορεί να ρίξει τα άνθη του και βέβαια να μην έχετε παραγωγή. Οι πράσινες φασολιές προτιμούν μέρη με πολύ ήλιο, ανέχονται όμως και μέρη όπου δεν υπάρχει συνεχής ηλιοφάνεια.

Διατροφική αξία

Τα φασολάκια αν και είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες, είναι προικισμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, δίνουν ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες C, Α και Κ, κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχουν Ασβέστιο, Χαλκό, Σίδηρο, Μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η ελαιουροπεΐνη και φαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου, το λυκοπένιο και διάφορα καροτενοειδή.

Αν προτιμάτε τα φρέσκα φασολάκια από τα κατεψυγμένα, αφαιρέστε τους τις ίνες, ενώ από όσα έχουν φουσκώσει κρατήστε μόνο τους καρπούς.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ποικιλίες φασολιών:

  • Στην αρχή του καλοκαιριού τα λεπτά και μακριά αμπελοφάσουλα, που συνήθως γίνονται βραστά και σερβίρονται ως σαλάτα.
  • Τα τσαουλιά
  • Τα πολύ νόστιμα, τα πλατιά μπαρμπουνοφάσουλα
  • Γύρω στον Αύγουστο εμφανίζονται τα φασόλια με τις κόκκινες ρίγες, οι «χάντρες», που πρέπει να καθαριστούν προτού μαγειρευτούν.
  • Επίσης, υπάρχουν τα αμερικάνικα &
  • καναρίνια

Ας τα βάλουμε λοιπόν στο τραπέζι μας !!

Φύτευση: Ιούλιος-Μέσα Σεπτεμβρίου
Ωρίμανση: 30-40μέρες μετά τη φύτευση

Θερμιδική Αξία:

Φασολάκια κατεψυγμένα (1 κιλό): 266 θερμίδες
Φασολάκια φρέσκα κονσέρβα υγρό και καρπός (1 κιλό): 183 θερμίδες
Φασολάκια φρέσκα λαδερά (μερίδα): 380 θερμίδες

Οφέλη για την υγεία

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν από καρδιαγγειακή νόσο και αθηροσκλήρωση, λόγω των ινών που περιέχουν βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου, ενώ κάποια από τα συστατικά τους, όπως β-καροτένιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άσθματος και της αρθρίτιδας και συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Τέλος, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν, χαλκός και σίδηρος, βοηθούν στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Ποιοι να τα αποφεύγουν

Τα άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη θα πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς και τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.

Τι να προσέξω

Τα φασολάκια θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος και να προστατεύονται από την απώλεια υγρασίας. Πλένοντας τα φασολάκια πριν τα φυλάξετε, ενισχύετε την υγρασία τους και αυτό βοηθά να παραμείνουν φρέσκα. Θερμοκρασίες κάτω των 4° C μπορεί να τα καταστρέψουν. Αν τα φασολάκια δεν είναι βιολογικά, θα πρέπει να τα πλένετε πολύ καλά έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα.

Εικόνα με πράσινα φασολάκια