• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Μπάμιες
PDF Εκτύπωση E-mail

Ε εισαι και πολυ μπαμιας αδελφακι μου!

Εικόνα με ΜπάμιεςΗ μπάμια είναι αγγειόσπερμο, ποώδες, ετήσιο φυτό, ανήκει στο γένος του Ιβίσκου και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών. Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Hibiscus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος). Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές για τον ομώνυμο καρπό της. Ο βλαστός της φτάνει τα 2 μέτρα ύψος, τα φύλλα της είναι σε σχήμα καρδιάς, με μακριούς μίσχους και έχουν 3-5 λοβούς. Τα άνθη της έχουν κίτρινο χρώμα, ενώ το κέντρο τους είναι σκούρο κόκκινο.

Ο καρπός (μπάμια) είναι μακρύς, τριχωτός, με γωνίες και μήκος από 5-15 εκατοστά και τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. Το τοίχωμα του καρπού είναι σαρκώδες και βλεννώδες, ενώ, όταν ωριμάσει, ο καρπός γίνεται ξυλώδης.

Υπάρχουν δύο τύποι καλλιέργειας της μπάμιας, η ποτιστική και η ξερική. Οι ξερικές μπάμιες, που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα, είναι και οι πιο νόστιμες. Η μπάμια δεν αντέχει το ψύχος. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 27.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια.

Φύτευση: Απρίλιος
Ωρίμανση: 3 μήνες μετά
Θερμιδική Αξία: Μπάμιες λαδερές η 1 μερίδα περιέχει 400 θερμίδες

Η μπάμια είναι ένα πολύ υγιεινό πράσινο λαχανικό, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Περιέχει πολύτιμα συστατικά όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και αντιοξειδωτικές ουσίες, τα οποία συμβάλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι μπάμιες όταν συνοδεύονται από κάτι ξινό, μπορούν να χάσουν την κολλώδη υφή τους. Δοκιμάστε να τις συνδυάσετε και με άλλα αγαπημένα σας λαχανικά, καρυκεύματα, μπαχαρικά, βότανα ή ακόμα και με όσπρια ή δημητριακά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτούν οι μπάμιες και θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά, γιατί παρέχουν ένα καλό ποσοστό της ημερήσιας απαιτούμενης δόσης για πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σ' αυτές, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο

Εικόνα με μπάμιαΟι Μπάμιες:


  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Βοηθούν στην απορρόφηση νερού και παγιδεύουν χοληστερόλη και τοξίνες στην κολλώδη ουσία τους, τις οποίες οδηγούν έξω από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων. Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού νερού που κρατούν στο έντερο, αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα, οι τυμπανισμοί και τα φουσκώματα.
  • Είναι ιδανικό λαχανικό για απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε να διατηρούνται τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει.
  • Ρυθμίζουν την απορρόφηση των σακχάρων στο λεπτό έντερο και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η συχνή κατανάλωσή αυτού του σπουδαίου λαχανικού βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη.
  • Βοηθούν στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο που είναι γνωστά ως προβιοτικά. Πέρα από τα γνωστά οφέλη των προβιοτικών, αυτά τα βακτήρια βοηθούν και στη βιοσύνθεση βιταμινών Β.
  • Είναι ένα πολύ καλό καθαρτικό, βοηθούν στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου, στην επούλωση ελκών και γενικά έχουν καταπραϋντική δράση στο πεπτικό σύστημα.
  • Για να προσθέσετε όγκο και ζωντάνια στα μαλλιά σας, μπορείτε να ακολουθήσετε την εξής συμβουλή περιποίησης μαλλιών: βράστε μπάμιες κομμένες σε οριζόντιες φέτες, μέχρι να πάρετε ένα κολλώδες παρασκεύασμα. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι. Χρησιμοποιήστε το μίγμα στο τελευταίο ξέβγαλμα.

Οι μπάμιες προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα ενώ ταυτόχρονα καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα από την τοξική συσσώρευση. Επίσης είναι πλούσια πηγή φολικού οξέως.

Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες, σκέτες ή με κρέας, γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες. Πριν μαγειρευτούν συνηθίζεται να μουλιάζονται σε ξύδι και νερό, προκειμένου να μην έχουν βλεννώδη υφή όταν τρώγονται

Εικόνα με μπάμιεςΣτις ΗΠΑ συνηθίζεται να τρώγονται και τηγανιτές ή σε ένα είδος "σούπας" με κρέας και μπάμιες που ονομάζεται "gumbo", ενώ σε μερικές χώρες τα σπόρια χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ. Στις χώρες της ανατολής τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τους άγουρους καρπούς για κατάπλασμα κατά του πόνου.

Οι μπάμιες έχουν αντι φλεγμονώδη δράση, ανακουφίζουν το άσθμα, την οστεοαρθίτιδα και την ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν, συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και της LDL -χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, αλλά και στην καλή λειτουργία και υγεία του εντέρου. Τέλος, υπάρχουν θετικά στοιχεία ότι η κατανάλωση β-καροτενίου μπορεί να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη ή κάποιες εκφυλιστικές νόσους των ματιών, οπότε οι μπάμιες μπορεί να συνεισφέρουν κάποια ποσότητα β-καροτενίου στη δίαιτα.