• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Κρεμμύδια
PDF Εκτύπωση E-mail

Και του γερου τα παιχνιδια, σα νεροβραστα κρεμμυδια

Εικόνα κρεμμυδιούΤο κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Χρησιμοποιείται ωμό αλλά και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.


Οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

 

· Χαμηλώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα

Η μεγαλύτερη κατανάλωση κρεμμυδιού έχει συσχετισθεί με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στη δράση του κύριου συστατικού του κρεμμυδιού (αλλυλπροπυλδισουλφιδίου) το οποίο αυξάνει την ποσότητα της ελεύθερης διαθέσιμης ινσουλίνης στο αίμα.

· Φίλος σας...καρδιακός!

Oι υψηλές τιμές χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρ¬διαγγειακών νοσημάτων. Η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερί¬νης, καθώς και την υψηλή ¬αρτηριακή πίεση. Αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση κρεμμυδιού να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος.

Μια ανάλυση 7 μελετών (στις οποίες συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι), η οποία δημοσιεύτηκε το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Clinical Nutrition», ¬κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν συχνά κρεμμύδι, τσάι, μήλο και μπρόκολο, που είναι οι πιο πλούσιες πηγές φλαβονοειδών (ισχυρά αντιοξειδωτικά), είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.

· Και αντιφλεγμονώδες....!

Το κρεμμύδι περιέχει συστατικά που διακόπτουν τη φυσική πορεία της φλεγμονής, ώστε μπορεί και συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως, πόνος και πρήξιμο από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλεργική αντίδραση από άσθμα και αναπνευστική συμφόρηση από ένα κοινό κρυολόγημα.

· Για γερά κόκαλα

Σύμφωνα με μελέτες, κυρίως σε πειραματόζωα, η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια σχετική μελέτη σε πειραματόζωα, που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρεμ¬μυδιού βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, με τρόπο μάλιστα αντίστοιχο της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

Εικόνα φρέσκων κρεμμυδιών

Επίσης, η κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να αναδειχθεί σημαντικό τρόφιμο ειδικά για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Το κρεμμύδι είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ δεν έχει χοληστερίνη. Περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κερκετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 κ C, φυτικές ίνες, Μαγγάνιο, Ασβέστιο, Χρώμιο, Κάλιο και Φυλλικό Οξύ.

Στην Κίνα όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν τα περισσότερα κρεμμύδια από οποιονδήποτε άλλο λαό και τα χρησιμοποιούν πολύ στη διατροφή τους, ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου είναι κατά 40% μειωμένος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Εποχή Φύτευσης: Φεβρουάριος-Μάρτιος

Θερμιδική Αξία:

Κρεμμυδάκια φρέσκα (6 μικρά): 25 θερμίδες
Κρεμμυδάκια φρέσκα {1 κιλό): 158 θερμίδες
Κρεμμύδια ξερά (1 κιλό): 400 θερμίδες
Κρεμμύδια ξερά (1 μέτριο): 32 θερμίδες

· Προσοχή!

Μην τρώτε κρεμμύδια αν έχετε κολίτιδα, γιατί θα επιδεινωθεί η κατάσταση σας. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που θηλάζουν και το μωρό τους υποφέρει από κολικό του εντέρου.

Εικόνα με κρεμμύδια