• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Πατάτες
PDF Εκτύπωση E-mail

Εκανες μεγαλη πατατα!

Εικόνα ΠατάταςΗ πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον) γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό μονοετές που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Οι πατάτες αναπτύσσονται υπόγεια μέσα στο χώμα. θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχει αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού ώστε οι πατάτες να συνεχίσουν να αναπτύσσονται υπόγεια. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται.

Η πατάτα είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η πατάτα είναι ευρύτατα διαδεδομένη και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού. Ο Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος έφερε τη πατάτα στην Ελλάδα. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες την νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντάς ότι είναι πολύτιμες. Όμως τελικά αυτό μάλλον είναι μύθος αφού γνωρίζουμε ότι η πατάτα καλλιεργήθηκε στην Κέρκυρα από το 1800. Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατάτοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.

Θρεπτική Αξία

Συστατικά: Βιταμίνες Β6, C, Χαλκός, Κάλιο, Μαγγάνιο, Διαιτητικές ίνες, Άμυλο, Πρωτεΐνη, Φλαβονοειδή, Καφεϊκό οξύ, Πατατίνη, Κουκοαμίνες, Σίδηρο,Σελήνιο

  • Η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυγιεινό φαγητό γιατί συνήθως σερβίρεται τηγανισμένη. Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό πλούσιο σε άμυλο.
  • Μία μέση πατάτα (173 γρ.) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, είναι πηγή με φυτικούς υδατάνθρακες (άμυλο), ενώ αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνης C.
  • Αποτελεί επίσης μία καλή πηγή φυσικών ινών, μαγνησίου, χαλκού, νιακίνης, βιταμίνης B6 και φολικού οξέως. Μία πρόσφατη βρετανική έρευνα, ανακάλυψε στις πατάτες, ουσίες που ονομάζονται kukoamines, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
  • Η θερμιδική της αξία βραστή ή ψητή είναι 90 θερμίδες περίπου τα 100γρ. Αν όμως τηγανιστεί, ρουφάει αρκετό λάδι, με αποτέλεσμα η θερμιδική της αξία να διπλασιάζεται ή και να τριπλασιάζεται!


Θερμιδική Αξία

1 μέτρια πατάτα βραστή: 100 θερμίδες
Πατάτες βραστές σαλάτα (μερίδα): 196 θερμίδες
Πατάτες πουρές (μερίδα): 240 θερμίδες
Πατάτες τηγανιτές (οι 10): 217 θερμίδες
Πατάτες φούρνου (μερίδα): 430 θερμίδες
Πατάτες ογκρατέν (μέτριο κομμάτι): 379 θερμίδες
Πατάτες ωμές (1 κιλό ): 617 θερμίδες

Φωτογραφία με πατάτεςΗ εκμετάλλευση της πατάτας για βιομηχανικούς σκοπούς γίνεται και για να πάρουμε το άμυλο και για την παραγωγή γλυκόζης και αλκοόλ. Τα υπόλοιπα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφή. Το εξαγόμενο άμυλο της πατάτας εάν είναι ψηλό χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν γλυκά. Εάν όμως είναι χοντρό χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκόζης και δεξτρινών. Με το κοινό άμυλο πατάτας μπορούμε να αναμείξουμε άμυλο εξωτικό και έτσι μπορούμε να φτιάξουμε παιδικές τροφές.

Το καθάρισμα της πατάτας

Αν έχετε στη συνήθεια να 'καθαρίζετε' πατάτες ώρες πριν τις μαγειρέψετε, και να τις κρατάτε σε νερό, για να μη μαυρίσουν, θα έχουν βέβαια την όψη της φρέσκιας, αλλά το νερό, τους έχει ήδη αφαιρέσει ήδη ένα μέρος των πολύτιμων συστατικών τους.

Το βράσιμο της πατάτας

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να βράσετε την πατάτα και να απορρίψετε το νερό που έβρασε. Η βιταμίνη C και μερικές ακόμα βιταμίνες Β 'ξεπλένονται' στο νερό. Υπολογίζεται ότι μια βρασμένη πατάτα, χάνει τη μισή ποσότητα της βιταμίνης C και Β, και χάνει επίσης και το 40% του καλίου που περιείχε.

Οι πατάτες είναι γενικά εξαιρετική τροφή με μόνο μία εξαίρεση. Εξ' αιτίας του υψηλού γλυκεμικού της δείκτη δεν ενδείκνυται για τους διαβητικούς παρά ταύτα ο καθένας θα πρέπει να πειραματιστεί προσωπικά για να διαπιστώσει τις επιδράσεις της στο σάκχαρο του αίματος.