Κοκκινησε σαν το παντζαρι
Το παντζάρι, στην τουρκική pancar, στην αρμενική banjar, είναι λαχανικό με βαθιά κόκκινη σφαιρική ρίζα και με μεγάλα πλατιά πράσινα φύλλα. Είναι γνωστό και ως κοκκινογούλι ή ζαχαρότευτλο. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Το παντζάρι αποτέλεσε την πρόταση του Ναπολέοντα στο βρετανικό αποκλεισμό της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων.
Καλλιέργεια: Οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που φρόντισαν για την συστηματική καλλιέργεια του στην Νότια Ευρώπη. Το παντζάρι είναι ρίζα και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα....έτσι απορροφά όλα του τα συστατικά. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα παντζάρια να τρώμε και φυτοφάρμακα.
Ιδιότητες - Θρεπτική αξία - Θεραπευτική δράση:
Τα παντζάρια περιέχουν:
1. Φώσφορο 2. Κάλιο 3. Σίδηρο 4. Ασβέστιο 5. Μαγνήσιο 6. Ψευδάργυρος 7. Θείο 8. Ιώδιο 9. Χαλκός 10. Βιταμίνη B1 1. Βιταμίνη B2 12. Βιταμίνη B6 13. Πρωτεΐνες 14. Φυτικές Ίνες 15. Βιταμίνη A 16. B-καροτένιο 17. Pαντοθενικό οξύ-Β5- 18. Yδατάνθρακες
Το παντζάρι θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Τα παντζάρια είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που μας έχει δωρίσει η φύση διότι μας προσφέρουν ισχυρότατη θωράκιση έναντι πλήθους ασθενειών.
Οι θαυματουργές ιδιότητες του παντζαριού αναφέρονται από τους αρχαίους Έλληνες Αριστοτέλη, Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη, Θεόφραστο και Γαληνό. Τα παντζάρια έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων τα οποία προκαλούν διαστολή των αρτηριών και είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά. Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ. Στην αρχαιότητα οι βολβοί του άγριου παντζαριού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και οδοντόπονων.
Συνοπτικά τα παντζάρια έχουν τις παρακάτω θεραπευτικές ιδιότητες:
1. Mειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση 2. Ενισχύουν τις αντοχές του οργανισμού 3. Μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια 4. Μειώνουν τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων 5. Αποτρέπουν τις αρθρίτιδες και την οστεοαρθρίτιδα 6. Αποτρέπουν την οστεοπόρωση 7. Προστατεύουν από τις παθήσεις του ήπατος 8. Προστατεύουν από εκφυλιστικές παθήσεις 9. Μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων 10. Βοηθούν να αντιμετωπιστούν γνωστικές ασθένειες όπως η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ 11. Βοηθούν στην αφομοίωση ενός ευρέως φάσματος θρεπτικών ουσιών 12. Καταπολεμούν τη γρίπη και άλλες εμπύρετες καταστάσεις όπως της βρογχίτιδας 13. Ανακουφίζουν από τις συνέπειες της γαστρορραγίας 14. Μας προσφέρουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την ανάπλαση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ παράλληλα βοηθούν την ανάπτυξη ειδικής ομάδας κυττάρων τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν διάφορα επιβλαβή κύτταρα 15. Είναι ένα από τα φυσικά καθαρτικά βοηθώντας τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες 16. Από αρχαιοτάτων χρόνων αυτή η θαυματουργή ρίζα θεωρείται έξοχο αφροδισιακό, λέγεται μάλιστα ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί ανέπαφη την ομορφιά και τη χάρη της. 17. Έχουν αιμοποιητική δράση και γι’ αυτό παλιά συνέστηναν σε όσους είχαν αναιμία -και δη στα παιδιά-να πίνουν χυμό παντζαριών και να τρώνε παντζάρια 18. Ενεργοποιούν την ηπατική αποτοξίνωση 19. Στη μεσαιωνική Αγγλία ο χυμός ή ο ζωμός του παντζαριού συστηνόταν ως ένα από τα πιο εύπεπτα φαγητά για ηλικιωμένους και ασθενείς. 20. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως αν ένας άντρας και μια γυναίκα φάνε από το ίδιο παντζάρι θα ερωτευτούν τρελά! 21. Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. 22. Αθλητές, άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα της ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα. 23. Είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, η δε έλλειψή της σχετίζεται με το άσπρισμα των μαλλιών. 24. Ο βολβός παντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη τμήματα του παντζαριού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξαλικών αλάτων, οπότε τουλάχιστον η εκτεταμένη χρήση του δεν συνίσταται σε άτομα με ιστορικό οξαλικών λίθων ασβεστίου στους νεφρούς. Επίσης καλό είναι να γίνεται επαρκής αραίωση του πολτού με ικανή ποσότητα καθαρού νερού.
Καλό είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια, γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.
Μαγειρική: Οι βολβοί καθώς και τα φύλλα του παντζαριού τρώγονται συχνά σε σούπες και σαλάτες. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας η παντζαροσαλάτα είναι άρρηκτα δεμένη με το σκόρδο, ένας άκρως προστατευτικός συνδυασμός για την καρδιά και όχι μόνο. Δεν πετάμε ποτέ το ζουμί τους. Το πίνουμε κατά προτίμηση το πρωί με την προσθήκη, αν θέλουμε, χυμό λεμονιού ή και χυμό καρότου. Και τα φύλλα και του βολβούς μπορούμε ωμά να τα κάνουμε χυμό στο μπλέντερ και θα έχουμε έναν από τους θρεπτικότερους χυμούς.
|