Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος της οικογένειας των Σελινοειδών. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.
Ιστορικό: Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.
Καλλιέργεια: Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις Εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα. Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό.
Συγκομιδή: Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.
Ιδιότητες - Θρεπτική αξία - Θεραπευτική δράση: Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (ρετινόλη) ή προ-βιταμίνη Α, η οποία είναι η σημαντικότερη θρεπτική ουσία για τα μάτια μας. Η ευεργετική δράση της βιταμίνης Α κατά της εμφάνισης καταρράκτη είναι αποδεδειγμένη, ενώ η έλλειψή της, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Το καρότο περιέχει ακόμα αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη ενώ είναι γεμάτο α[‘π θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως Β και C, καθώς επίσης και πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Η τακτική κατανάλωση καρότων αποτελεί θαυμάσια δυναμωτική αγωγή, ειδικά για όσους αισθάνονται αδύναμοι και καταβεβλημένοι, όσους υποφέρουν από στρες και όσους αναρρώνουν από κάποια ασθένεια. Το καρότο προάγει την ανάπτυξη και την ενεργητικότητα των παιδιών και των εφήβων, και τους βοηθά να χτίσουν γερό οργανισμό με υγιείς ιστούς και όμορφο δέρμα. Ο σίδηρος που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα της αιμογλοβίνης και καταπολεμά την αναιμία, ενώ η βήτα - καροτίνη βελτιώνει την όραση και γενικά φροντίζει τα μάτια. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η βήτα - καροτίνη μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, και ιδιαίτερα εκείνων στους πνεύμονες και στο πάγκρεας που οφείλονται στο κάπνισμα.
Μαγειρική: Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες, κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο, ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο. Θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά.
|