Ο Άνηθος είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών. Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας. Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα φύλλα του πτερωτά νηματοειδή. Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου. ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος.
Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις ονομασίες άνηθον και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών.
Καλλιέργεια: Καλλιεργείται σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή άνηθου. Ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισπανία. Ο άνηθος σπέρνεται την άνοιξη και φυτεύεται αργότερα. Έχει βαθύ ριζικό σύστημα, αγαπά τον ήλιο και το νερό έχοντας βαθιές ρίζες. Δεν αρρωσταίνει εύκολα και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται φάρμακα.
Θεραπευτική δράση: Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και ως διουρητικό και τονωτικό.
Μαγειρική: Είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών. Συνδυάζεται με άλλα λαχανικά όπως αγκινάρες, σαλάτες, σουπιές με σπανάκι και σπανακόρυζο. Χρησιμοποιείται επίσης σε σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού. Οι Αρχαίοι Έλληνες το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος.
|