• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Ρόκα
PDF Εκτύπωση E-mail

Εικόνα με ρόκαΜονοετές, ποώδες φυτό, η ρόκα ανήκει στο γένος Έρουκα της οικογένειας των Κραμβοειδών. Βρίσκεται στις περιοχές της Μεσογείου αυτοφυής (άγρια ρόκα) ή καλλιεργείται, ενώ έχει εγκλιματιστεί και στη βόρεια Αμερική. Η καταγωγή της είναι από τη νοτιοανατολική Ασία.

Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό ενώ ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 80 χιλιοστά με βλαστούς που διακλαδίζονται. Τα άνθη της είναι λευκά με πορφυρές φλέβες ή κιτρινωπά διατεταγμένα και σχηματίζουν ταξιανθίες. Τα φύλλα της είναι πτερωτά και ο καρπός είναι μικρός και κωνικός, ραμφοειδής και φέρει σπόρια ωοειδή,κίτρινου χρώματος.

Ιδιότητες - Θεραπευτική δράση:

Σύμφωνα με έρευνες, η ρόκα διαθέτει πολύτιμες ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της καταπολεμά τη βρογχίτιδα, το φλέγμα και την καταρροή που προκαλεί το συνάχι.
  • Έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση.
  • Χρησιμοποιείται ως σιρόπι για τη βραχνάδα
  • Περιορίζει τη φλεγμονή στο λαιμό και τους βλεννογόνους
  • Προλαμβάνει το σκορβούτο


Από τα σπόρια του φυτού λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.

Μαγειρική:

Εικόνα - ΡόκαΟ βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται σε διάφορες σαλάτες, ενώ σε ορισμένες περιοχές μαγειρεύεται μαζί με κρέας (παραδοσιακό Σλοβένικο πιάτο). Η γεύση της είναι πιπεράτη, αρωματική και ελαφρώς πικρή.

Ένα είδος σαλάτας με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξύδι μπαλσάμικο είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία, Αλβανία, Ισπανία και τελευταία και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει αυξηθεί και υπάρχουν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές.

Στην Ιταλία και την Ισπανία (και στη χώρα μας πλέον) είναι πολύ δημοφιλής μια σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξίδι μπαλσάμισο. Ταιριάζει πολύ με μαρούλι, γλιστρίδα, ντομάτες, άνηθο και φρέσκα κουκιά ή κρεμμυδάκια με σως από ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο.

Εκτός από υπέροχη στις σαλάτες, η ρόκα, φημολογείται ότι είναι ισχυρό αφροδισιακό! Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί ότι στην αρχαιότητα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ως άρτυμα το σπόρο της ρόκας σε βρασμένα χόρτα! Ο ίδιος σημειώνει ότι η ρόκα (και τα πράσινα μέρη αλλά και ο σπόρος) όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, προκαλεί ισχυρή σεξουαλική επιθυμία.

Και καλλυντικό ...!


Τοποθετείτε σε 1 λίτρο νερό 30 γρ. κεντρί τσουκνίδας, 30 γρ. κολλιτσίδα και 30 γρ. ρόκα. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου και αφού κρυώσει ξεπλένετε τα μαλλιά σας. Μια λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι βοηθάει τα μαλλιά να μεγαλώσουν γρήγορα και να γίνουν πιο δυνατά και λαμπερά.

Συμβουλή #1: Αν χρησιμοποιήσετε τη ρόκα για να νοστιμίσετε το φαγητό σας, τότε συλλέξτε την προτού ανθοφορήσει. Αν όμως τη θέλετε για θεραπευτικούς λόγους, συλλέξτε την κατά την ανθοφορία της.

Συμβουλή #2: Για να έχετε όλο το χρόνο φρέσκια ρόκα για τις σαλάτες σας, φυτέψτε σπόρους ρόκας σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Αρκεί μόνο να την ποτίζετε τακτικά. Καλύτερα να τη φυτέψετε χειμώνα, σε ηλιόλουστο σημείο. Μέσα σε 4-5 εβδομάδες θα έχετε φυτά έτοιμα για συλλογή.

Εικόνα - Ρόκα