• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Άγρια Χόρτα
PDF Εκτύπωση E-mail

Τα χόρτα είναι πραγματικά μία από τις πολυτιμότερες τροφές της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονομάζονται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό. Αναρίθμητα είναι τα χόρτα όπως και οι ιδιότητες που προσφέρουν στον άνθρωπο. Είναι σημαντικό βέβαια να σημειωθεί ότι τα άγρια χόρτα διατηρούν αναλλοίωτα τα περισσότερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους ακόμη και όταν τα μαγειρεύουμε!

Οι πρώτες αναφορές των θρεπτικών ιδιοτήτων που έχουν τα χόρτα καταγράφηκαν από την αρχαιότητα και φυσικά, επιβεβαιώνονται και σήμερα. Για τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Κινέζους και τους Άραβες, τα χόρτα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες είτε μαγειρεμένα σε διάφορα φαγητά, είτε ως αφεψήματα. Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που τρώγονται. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουν ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες.

Συστατικά: Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Ιδιότητες - Θρεπτική αξία - Θεραπευτική δράση:

Σύμφωνα με αναλύσεις, έχει διαπιστωθεί ότι τα χόρτα περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα χόρτα με την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών είναι το μάραθο, το πράσο, η παπαρούνα, το λάπαθο και το άγριο καρότο. Το μελισσόχορτο και η παπαρούνα (το λουλούδι της Θεάς Δήμητρας) θεωρούνται ελιξίρια της νεότητας και φυσικά ηρεμιστικά.

Μερικά από τα άγρια χόρτα


Αντρακλα (Γλιστριδα, τρεβα, χοιροβοτανο)

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι σκουρωπά πράσινα, σαρκώδη και παχιά. Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς.

  • Καλλιέργεια:

Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα για αυτό θεωρείται και ζιζάνιο.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

  • Συστατικά:

Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά.

  • Μαγειρική:

Τρώγεται κυρίως ωμή σε χωριάτικες σαλάτες και γίνεται ωραία και μαγειρευτή γιαχνί κατσαρόλας. Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό, αλλά τρώγεται και μόνη της σαν σαλάτα με κρεμμύδια και ξύδι.


Βλιτο (Βλιστρος, Γλιντρος, Βλιταρακι)

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά.

  • Καλλιέργεια:

Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Αποτελεί μεγάλο ζιζάνιο στις καλλιέργειες γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο σπόρος του μπορεί να φυτρώσει και μετά από δέκα χρόνια.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Πρέπει να το κλαδεύουμε συχνά για να πετάει από τα πλάγια πριν προλάβει να κάνει σπόρους.

  • Μαγειρική:

Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείται και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.


Βρουβες (Λαψανες, αγριοοβρουβες, πικροβρουβες)

  • Περιγραφή:

Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα τους είναι πράσινα μακριά.

  • Καλλιέργεια:

Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα φύλλα το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη

  • Μαγειρική:

Χρησιμοποιείται για πίτες και τα λεγόμενα βρουβοβλάσταρα γίνονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι.


Καλεντουλα

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά.

  • Καλλιέργεια:

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει.

  • Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Χρησιμοποιείται σε δερματικές παθήσεις

  • Μαγειρική:

Στα φαγητά δίνει κίτρινο χρώμα και άρωμα.


Καπαρη

  • Περιγραφή:

Πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα.

  • Συγκομιδή:

Ανθίζει το καλοκαίρι και από το άνθος μαζεύονται τα μπουμπούκια πριν ανοίξουν.

  • Μαγειρική:

Ξεπικρίζονται σε νερό και διατηρούνται σε άλμη ή ξύδι αναλόγως πως τα θέλουμε. Χρησιμοποιείται σε τουρσιά και σαλάτες.


Καυκαληθρα (Μοσχολαχανο, Καυκαλιδα)

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά.

  • Καλλιέργεια:

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει.

  • Μαγειρική:

Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.


Λαπαθο (Λαπατο, Ξυνολαπατο, Ξινηθρα)

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά. . Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση.

  • Καλλιέργεια:

Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους

  • Συγκομιδή:

Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος την άνοιξη.

  • Μαγειρική:

Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν λαχανικό με κρέας.


Μαραθος (Μαλαθρο, Φινοκιο)

  • Περιγραφή:

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα.

  • Καλλιέργεια:

Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης.

  • Μαγειρική:

Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.


Μολοχα

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά.

  • Καλλιέργεια:

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει.

  • Μαγειρική:

Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.


Μυρωνι (Κτενοχορτο της Αφροδιτης)

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά.

  • Καλλιέργεια:

Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα φύλλα από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει.

  • Μαγειρική:

Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.


Παπαρουνα

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά। Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα.

  • Καλλιέργεια:

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύεται ολόκληρη από το χειμώνα έως την άνοιξη πριν ανθίσει.

  • Θεραπευτική Δράση:

Η παπαρούνα (το λουλούδι της Θεάς Δήμητρας) μαζί με το μελισσόχορτο θεωρούνται ελιξίρια της νεότητας και φυσικά ηρεμιστικά.

  • Μαγειρική:

Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα ή και βραστή σαλάτα.


Ραδικια αγρια (Πικροραδικο, πικραλιδα)

  • Περιγραφή:

Τα ραδίκια είναι ένα από τα αγαπημένα άγρια χόρτα της Μεσογείου. Είναι πολυετή φυτά που φτάνουν το ένα μέτρο.

  • Καλλιέργεια:

Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη. Η Άνοιξη και ιδιαίτερα ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι η ιδανική εποχή για τη συλλογή των άγριων χορταρικών.

  • Θεραπευτική Δράση:

Τα ραδίκια θεωρούνται ένα άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού. Διαθέτουν διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός τους πίνεται ως τονωτικό αφέψημα.

  • Μαγειρική:

Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.


Ροκα (Αζουματο)

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά। Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες.

  • Καλλιέργεια:

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία.

  • Συστατικά:

Η ρόκα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου (63 mg ασβεστίου ανά μισό φλυτζάνι). Ένα φλιτζάνι ζωμός ρόκας περιέχει μόλις 5 θερμίδες και ταυτόχρονα προσλαμβάνετε περισσότερο από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, χωρίς να παχαίνετε.

  • Μαγειρική:

Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.


Σεσκουλο (Σεσκλο, Γλυκοριζι)

  • Περιγραφή:

Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά.

  • Καλλιέργεια:

Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Καλλιεργείται και γι αυτό μαζεύεται, άνοιξη και φθινόπωρο.

  • Μαγειρική:

Τα φύλλα τρώγονται βραστά κοκκινιστά, ή γίνονται ντολμαδάκια και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά


Σπαραγγια (Οβριες)

  • Περιγραφή:

Πολυετή φυτά που φτάνουν το ενάμιση μέτρο.

  • Καλλιέργεια:

Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.

  • Μαγειρική:

Τρώγονται βραστά και πίνεται και το ζουμί τους που είναι διουρητικό, και σε ομελέτες ή σε μακαρονάδες με σάλτσα.


Τσουκνιδα

  • Περιγραφή:

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά.

  • Ιστορικό:

Ο Ησίοδος είχε πει: Να φας τσουκνίδα για να προστατευτείς από όλες τις ασθένειες του έτους. Αιώνες αργότερα, αποδείχτηκε ότι τα λόγια αυτά δεν έκρυβαν καμία υπερβολή.

  • Συστατικά:

Το μικρό αυτό φυτό είναι αρκετά πολύτιμο, πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο.

  • Θεραπευτική Δράση:

Η αφθονία του σε Καροτίνη Β θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των ‘ελεύθερων ριζών’, συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Καλλιέργεια:

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.

  • Συγκομιδή:

Μαζεύονται τα νέα φύλλα το χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.

  • Μαγειρική:

Χρησιμοποιείται για πίτες ή τσιγαριστά .